PPC

10 rád, ktorých sa držať pri PPC

22. júna 2021

Nedávno sme pre vás pripravili článok o tom, čo je PPC reklama a aké možnosti nám ponúka. Dnes sme sa rozhodli priniesť vám pár užitočných rád priamo z rúk skúseného PPC-čkára. Člen nášho Invelity tímu, Libor Toporcer, vie, ako to vo svete PPC reklamy chodí, má veľa cenných skúseností a o pár z nich sa s nami podelil. 

Základ všetkého je cieľová skupina. 

 

Všetky aktivity v online marketingu, a teda aj PPC, treba robiť podľa, toho aká je naša cieľová skupina, aké sú jej požiadavky alebo nákupné správanie. Ak môžem poradiť, nikdy sa neriadte tým, čo sa páči vám a s čím sa stotožňujete vy. Začnite sa na všetky budúce aktivity pozerať očami ľudí, ktorých chcete osloviť.

Dôležité je pochopiť to, čo propagujete.

 

Pri nasadzovaní kampaní a nastavovaní všetkých detailov je dôležité rozumieť konkrétnemu produktu alebo službe. Možno to znie jednoducho, ale jednoduché to bude len vtedy, ak budete poznať produkt, rozumieť jeho využitiu alebo poslaniu ako takému. Až vtedy môžete odštartovať PPC reklamy. Bez toho je to skôr taký experiment. Buď sa to podarí alebo nenaplníte očakávania klienta. Ten však má vo vás dôveru a na experimenty často nie je čas a ani peniaze.

To, že niečo funguje konkurencii, neznamená, že bude aj nám.

 

Toto je naozaj také zlaté pravidlo. Každá značka, či produkt sú špecifické a práve preto je veľmi dôležitý individuálny prístup, postupy a vopred stanovené ciele, ktoré si na začiatku pred spustením kampaní s klientom stanovíme aj my v Invelity. Dokonca ani to, že máte podobný produkt ako vaša konkurencia ešte neznamená, že vám bude fungovať to, čo im.

Neustále optimalizujte.

 

To, že sa vám darí dosahovať výsledky a klient je spokojný, ešte neznamená, že vaša práca sa skončila. Práve pri PPC reklamách je podstatné neustále optimalizovať kampane a robiť všetky potrebné kroky k tomu, aby sme dosahovali stále lepšie výsledky a predvídali situácie, ktoré sa počas bežania kampaní môžu vyskytnúť. 

Testujte, testujte a ešte raz testujte!

 

Týmto sa riaďte dovtedy, kým vám dáta neukážu, ktorá kreatíva a ktoré cielenie budú fungovať pri vašich produktoch alebo službách. Niekedy to trvá dlhšie, ale pravého PPC-čkára to neodradí, však? 🙂

Vyskúšajte novinky.

 

Samozrejme, že skúsenosti nás naučia určitým krokom, na ktoré si zvykneme a osvedčia sa nám pri viacerých klientoch. ALE! Svet PPC reklamy sa neustále mení a prichádzajú novinky a vylepšenia, ktoré je škoda neotestovať aj pri kampaniach, ktorým sa darí. Vždy je lepšie povedať skúsil som, ale nevyšlo, ako neskúsil som, lebo to nepoznám. 

Vyťažte z každého média maximum. 

 

Dať all in na jedno médium, je ako ísť do pivovaru a dať si radler. Jednoducho vytvorte multi média plán a možno práve platforma, ktorej ste absolútne nedávali šancu sa ukáže ako tá, ktorá vám bude fungovať najlepšie.

Nastavte si Google Analytics.

 

Pred spustením akýchkoľvek kampaní či aktivít je to tá najlepšia a zároveň z vašej strany aj zodpovedná cesta, ktorú viete urobiť. Merať stanovené ciele a analyzovať spustené kampane je vaša práca. Práve dáta, ktoré vám Google Analytics poskytne sú to, čo vám dá spätnú väzbu, na základe ktorej viete PPC reklamy optimalizovať smerom k želaným výsledkom.

Nesnažte sa za každú cenu vymyslieť koleso.

 

Je vždy super testovať a skúšať novinky, ale nezabudnite takisto na analýzu konkurencie a implementujte úspešné marketingové stratégie. Veď práve skúsenosti sú to, čo máte. Využite to!

PPC nie je všetko.

 

Toto ste asi na záver nečakali, ale je to jednoducho tak. Ako SEO, Social, tak aj PPC je súčasťou celkovej marketingovej stratégie. Vždy je však podstatné pozrieť sa na to, aké sú naše stanovené ciele, kde sa chceme posunúť a aké kroky k tomu podnikneme.

 

Veríme, že vám Liborove rady pomôžu pri tvorbe úspešných kampaní. Ak však nie ste práve PPC-čkári, ale chceli by ste pre svoju značku nastaviť výkonnostné kampane, sme tu pre vás. V Invelity máme totiž viac takých šikovných Liborov. 🙂

 

 

Martina Ďuričková
Martina Ďuričková - Social Media Specialist

V práci so sociálnymi sieťami som vždy videla veľký potenciál. Vytvárať kreatívny content na mieru rôznym segmentom, pripraviť stratégiu, podporovať príspevky, fotiť a písať články, plniť ciele a dosahovať výsledky, pri ktorých je vidieť, že vaša práca má zmysel. Presne preto som sa ocitla tu, v Invelity, kde tvorím súčasť digitálnej divočiny.