PPC

3 nastavenia Google Analytics, ktoré vylepšia vaše štatistiky (+návod)

9. septembra 2019

Najpopulárnejší webový analytický nástroj je štandardom na väčšine webových stránok. Google Analytics nepozorovane zbiera užitočné dáta o návštevníkoch vášho webu – napr. aké zariadenia používajú, odkiaľ prišli alebo čo na stránkach robia. Tieto dáta sú zadarmo rovnako ako aj 3 vylepšováky, ktoré vám ich pomôžu nastaviť. Nemusíte byť web analytik, aby ste z nich profitovali, no ak sa kedykoľvek v budúcnosti vášho Google Analytics účtu chytí niekto skúsený, viac dát určite ocení. Áno, tušíte správne,  spätné získanie dát vo väčšine prípadov nie je možné.

1. Merajte vyhľadávania na webe

Najčastejšie pri eshopoch ale aj na iných weboch sa môžete stretnúť s tzv. vyhľadávacím poľom, do ktorého zadáte názov resp. značku produktu a následne sa dostanete na stránku s relevantnými výsledkami. Google Analytics vie tieto vyhľadávania zachytiť a vy následne viete zistiť, čo sa presne vyhľadáva, koľko % návštev využije vyhľadávacie pole a napr. či návštevníci, ktorí využívajú vyhľadávanie na webe, majú väčšiu pravdepodobnosť nákupu alebo nie.

V sekcii správanie/behavior po nastavení viete nájsť tieto zaujímavé dáta:

údaje o vyhľadávaní na webe

V prehľade nájdete napr. údaj, koľko ľudí opustilo stránku po použití vyhľadávania.

search useage analytics

Využívanie vyhľadávacieho poľa. Na screenshote si môžete všimnúť, že vyhľadávanie použilo síce len 5,45% návštevníkov, ale prinieslo až 18,47% tržieb.

analytics search bar terms

Prezrieť si môžete aj štatistiky produktov, ktoré návštevníci webu vyhľadávali.

Aby ste tieto dáta videli, je potrebné jednoduché nastavenie v Google Analytics na úrovni zobrazenia/view:

 

 

Každá stránka môže mať rozdielny vyhľadávací parameter, takže je potrebné vykonať na vašom webe test.

Vyhľadávací parameter je písmeno alebo slovo, ktoré je medzi otáznikom alebo znakom „&“ a rovná sa,  po ktorom nasleduje váš testovací vyhľadávací dopyt.

Až po tomto jednoduchom nastavení budete dané dáta vidieť. Každý deň ich sledovať nemusíte, zídu sa vtedy, keď budete hľadať odpovede na otázky typu aký sortiment umiestniť na webe na viditeľnejšie miesto alebo či máte v ponuke všetky produkty či značky, ktoré ľudia u vás hľadajú.

2. Sledujte demografické údaje a záujmy v reportoch

Ďalšie nastavenie vám tiež zaberie iba pár sekúnd. Vďaka nemu uvidíte v reportoch, či na váš web chodia viac muži alebo ženy a v akej vekovej kategórii. Okrem demografických údajov môžete zistiť ich záujmy podľa Google. To vám môže jednoducho a zadarmo vylepšiť predstavu o vašej cieľovej skupine. Opäť platí, že dáta sa budú zbierať iba od dátumu, kedy ste ich zbieranie povolili.

google analytics demografia

Demografické prehľady a záujmy návštevníkov nájdete v sekcii Audience/Publikum. Pri prehľade môžete vidieť aj informáciu o veľkosti vzorky vašich návštevníkov.

nakupne umysly prehlad analytics

Okrem demografických prehľadov si môžete prezrieť, aké krátkodobé či dlhodobé záujmy majú návštevníci vášho webu a podľa toho cieliť, napr. aj reklamy v obsahovej sieti Google.

Informácie o demografii, záujmoch či nákupných úmysloch viete využiť aj pri nastavovaní reklám v Google Ads. Tam sa totiž podľa rovnakých dát, ktoré vám Google zobrazuje v týchto prehľadoch, dá obsahová/bannerová reklama aj cieliť. Ak teda následne v prehľadoch zistíte, že určitý záujem má vysoký konverzný pomer, tak stojí za zváženie ho presnejšie  zacieliť. Naopak, ak napr. nejaká veková skupina návštevníkov na vašom webe nakupuje iba v malom množstve, tak ich v rámci obsahovej reklamy či videoreklamy zase vieme vylúčiť a rozpočet smerovať práve tam, kde jeho efektivita bude pravdepodobne vyššia.

Pre povolenie merania údajov o záujmoch a demografii je potrebné povoliť nastavenie na úrovni Property/Vlastníctvo podľa screenshotu vyššie.

3. Prepojte reklamný účet Google Ads s Google Analytics

Tretie nastavenie v našom prehľade vám tiež nezaberie viac ako jednu či dve minúty. Ak inzerujete cez reklamný systém Google Ads priamo vy alebo vám reklamu niekto spravuje, tak by bola opäť škoda nespojiť a neimportovať tieto dáta aj do Google Analytics. 

Po prepojení budete mať možnosť vidieť v rozhraní Google Ads aj dáta z Google Analytics a to konkrétne mieru okamžitých odchodov, priemerný počet stránok na reláciu či priemernú dĺžku relácie

Ďalšou možnosťou bude aj import cieľov z Google Analytics. Je to síce lepšie ako ich nemerať vôbec a zvládnu to aj technicky menej zdatní používatelia, no ideálnou voľbou je merať ciele v Google Ads priamo cez konverzný kód

Prepojenie sa nastavuje na úrovni Property/Vlastníctva na nastaveniach. Ak nemáte možnosť pridať nové prepojenie, tak nemáte prístupové práva na úrovni Edit/Úprav.

analytics ads linkovanie krok 2

V nasledujúcom kroku si vyberiete Google Ads účet, ktorý chcete prepojiť. Ak máte prístup do viacerých účtov, tak sa neorientujte iba podľa názvu ale hlavne podľa 10-miestneho identifikačného čísla. Dôležité je tiež byť v Google Analytics prihlásený pod rovnakým Google účtom, cez ktorý máte prístup aj do Google Ads účtu, v opačnom prípade ho tam neuvidíte. V ďalšom kroku už len vyberiete, do ktorých Views/Zobrazení chcete dáta importovať (odporúčam vybrať všetky) a následne prepojenie potvrdíte.

ads data in analytics

Aby ste mali dostupné aj metriky z Google Analytics, tak je potrebné ich nastaviť aj v rozhraní Google Ads.

ads import metrics ga

Po rozkliknutí Google Analytics políčka sa vám zobrazí prepojený GA účet. Po rozkliknutí stĺpca Views/Zobrazenia si môžete vybrať, z ktorého View/Zobrazenia chcete importovať metriky do Google Ads. Rovnako, ak si v rámci konverzií vyberiete možnosť importovať, nájdete tam vaše ciele z Google Analytics, ktoré môžete následne importovať a na základe nich optimalizovať kampane či vidieť výkon jednotlivých kľúčových slov či cielení.

Výhody tohto prepojenia sa prejavia napr. v prípade zmeny reklamného účtu. Ak ste viaceré účty prepojili s Google Analytics, tak všetky dáta z viacerých účtov nájdete kontinuálne zobrazené v jednom prehľade a jednoduchšie bude aj porovnávanie výsledkov. Ak sa chcete vyhnúť základným a častým chybám v Google Ads, odporúčam prečítať článok, kde popisujem 3 najčastejšie chyby v Google Ads, s ktorými sa pravidelne stretávam.

Záver

Žijeme v dobe dát a aj vďaka nim sa Facebook či Google stali jedny z najhodnotnejších firiem na svete. Keďže dáta sú nová ropa, bola by škoda ich nesledovať lepšie a podrobnejšie, hlavne ak to zaberie len pár minút vášho času a nestojí to nič navyše. Profitovať z dát môžete už po pár dňoch či týždňoch a rovnako efektívne aj po dlhšom čase, keď sa do Google Analytics pozrú špecialisti. Tým dáta pomôžu pri cielení, analýzach kľúčových slov alebo tvorbe komunikačnej stratégie. 

 

Potrebovali by ste poradiť ? Chceli by ste vydolovať z dát vo vašich Google Analytics ešte viac? Napíšte nám. 

Jakub Gombar
Jakub Gombar - Online Campaigns Manager & Co-Founder

K online marketingu som sa dostal vďaka vlastnému internetovému projektu v roku 2011. V poslednej dobe sa špecializujem hlavne na výkonnostný online marketing - teda platenú reklamu vo vyhľadávaní na sociálnych sieťach a propagáciu prostredníctvom bannerov na rôznych webových stránkach. Veľmi rád sa venujem vzdelávaniu nových zamestnancov resp. stážistov, pričom svoje skúsenosti pravidelne prezentujem aj na odborných školeniach a worskhopoch.