PPC

Čo je PPC reklama a aké možnosti nám ponúka?

7. decembra 2023

Zviditeľniť sa, predbehnúť konkurenciu, zvýšiť množstvo objednávok a tržby, jednoducho dosiahnuť stanovené ciele. To chce snáď každý vlastník e-shopu či majiteľ web stránok a nie, nemusí to byť iba predstava. Práve na to nám slúži PPC reklama. Aby to tak ale naozaj bolo, musíte v tom mať jasno.

Čo je PPC reklama?

PPC je skratka anglického výrazu Pay Per Click, teda platba za kliknutie. PPC predstavuje model marketingu, v ktorom inzerent platí iba v prípade, že užívateľ klikne na jeho reklamu. Výhodou PPC reklamy je to, že sa zobrazuje naozaj tým, ktorí o vybrané produkty či služby majú reálny záujem a vyhľadávajú ich.

Výhody PPC reklamy

PPC kampane prinášajú niekoľko výhod. Najväčšími výhodami sú konkrétne cielenie, výborná merateľnosť výsledkov, detailná analýza dát a kontrola nad rozpočtom.

Rovnako môžete rýchlejšie rozšíriť povedomie o vašej značke, pretože máte možnosť oslovovať široké publikum. PPC kampane vám taktiež umožňujú vybrať si z viacerých typov kampaní a formátov reklamy.

A v neposlednom rade, s pomocou PPC kampaní môžete podporiť online predaj vašich výrobkov či ponúkaných služieb.

Ako to celé funguje?

S PPC reklamou ide ruka v ruke tzv. automatický aukčný systém. V podstate je to akási burza kľúčových slov vo vyhľadávaní, kde firmy súťažia o popredné umiestnenie vo vyhľadávačoch.


Pri rozhodovaní, ktorá reklama vyhrá sa posudzuje skóre kvality. Vyhľadávač zohľadňuje dva hlavné faktory. Sú nimi cenová ponuka, teda maximálna suma, ktorú je inzerent ochotný zaplatiť za klik na reklamu, a kvalita reklamy.

Vyhľadávače uprednostňujú reklamy, ktoré sú vysoko relevantné pre konkrétny vyhľadávací dopyt. Niekedy pri nižšej cenovej ponuke môže relevantnejšie reklama získať vyššiu pozíciu, než tá, ktorej obsah nie je dostatočne relevantný k hľadanému výrazu. Preto je dôležité venovať pozornosť nastaveniu reklám a tvorbe reklamných textov, tak aby ste za kliknutia na reklamu neplatili kvôli nízkej kvalite zbytočne viac.

V Google Ads skóre kvality reklám pozostáva z očakávanej miery prekliku, dojmu zo vstupnej stránky (landing page) a relevancie reklám. Najnižšia hodnota je 1/10 a najvyššia 10/10.

TIP: skóre kvality nájdete na úrovni kľúčových slov (viď. screenshot)

Podobne funguje aj aukčný systém napr. na Facebooku či Instagrame. Okrem ponúkanej ceny zohľadňuje očakávanú interakciu s reklamou či kvalitu reklamy tak, aby nešlo o tzv. click baity alebo zavádzajúce texty.

Kde sa PPC reklama zobrazuje?

S PPC reklamou sa v súčasnosti už môžete stretnúť kdekoľvek na internete. Na Slovensku využívame tri najznámejšie PPC systémy:

  • Vyhľadávače: Google, Bing, Zoznam,
  • Sociálne siete: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Pinterest,
  • Cenové porovnávače: Heureka, Glami, Biano či Favi.

Je na vás, pre ktorý reklamný kanál sa rozhodnete. Ak ste B2B (Business to Business) segment odporúčame zamerať sa najmä na vyhľadávače a LinkedIn. Ak sa však sústredíte na predaj konečnému spotrebiteľovi (B2C) tu sa skôr zamerajte na Facebook, Instagram či Pinterest a samozrejme nezabúdajte na vyhľadávanie.

Najrozšírenejšia reklamná platforma je jednoznačne Google Ads. Viac k téme Google Ads a typom kampaní, ktoré ponúka nájdete TU.

Ako vyzerá PPC reklama?

Vyhľadávanie

Text je pri fungovaní PPC reklamy na Google jedným z kľúčových faktorov. Takúto reklamu často tvorí nadpis a kreatívny text pod ním, ktorý má vo väčšine prípadov maximálne dva riadky. Niekedy je sprevádzaný obrázkom, ale nie je to pravidlom. Pre nás je dôležité povedať, že po vyplnení textového poľa sa určí cena za preklik. Všetko závisí od nášho rozpočtu, z ktorého počas trvania reklamy ubúda až do vyčerpania. Akonáhle je reklama odsúhlasená, začne byť zobrazovaná vo vyhľadávačoch.

Bannery

Bannery sú vo svete reklamy už poriadne dlho. Nachádzajú sa na webovej stránke, ktorá obsahuje grafické prvky a slúži na odkazovanie na iný web alebo iba inú časť webu. Jej hlavným cieľom je upozorniť a pritiahnuť pozornosť na konkrétny produkt alebo službu. To, kde sa vaša banner reklama zobrazí, závisí od vášho spôsobu cielenia, jednoducho v takmer v celom online priestore. Môžu to byť webstránky ako napr. sme.sk či diskustné fóra. Webstránok, ktoré ponúkajú svoj priestor sú milióny a najväčšia sieť je Google Display Network, alebo Obsahová sieť Google. Viac si o nej môžete prečítať TU.

Google obrázková reklama má v pravej hornej časti možnosť banner “zavrieť”, následne vidíte, že ide o Google reklamy.

Typy bannerov:

  • grafické: sem patria všetky statické obrázkové bannery
  • animované:zaraďujeme rôzne gif formáty alebo krátke videá. Výhodou je, že dokážu zaujať oveľa viac, než text alebo klasický obrázkový banner
  • interaktívne rich formáty:zaujímavosťou je, že dokážu využívať rôzne zvukové efekty. Tento typ banneru je už práca pre skúsených grafikov, ktorí vedia čo to o rastrovej či vektorovej grafike.
  • textové: tu však samozrejme platí, že menej je viac.Jednak sa na takúto banner reklamu nezmestí veľa, ale hlavne, ľudia sú zahltení obsahom na internete a čítať dlhé rozsiahle texty sa im jednoducho nechce.

Ako na kľúčové slová a ich výber?

Pri výbere kľúčových slov je potrebné myslieť dopredu. Vcítiť sa do pozície zákazníka. Čo by ste si napísali do vyhľadávača pri hľadaní vášho produktu vy? Aké slová a frázy by to boli? V tejto časti neplatí, že niekedy je menej viac. Pri výbere tých správnych kľúčových slov je lepšie vyhnúť sa jednoslovným výrazom a radšej využiť frázy.

Čo tak si predtým, než začnete premýšľať nad vhodnými kľúčovými slovami, urobiť prieskum sledovaním kľúčových slov vašej konkurencie? Niekedy je fajn vedieť, čo funguje na ich cieľovú skupiny, a to obzvlášť vtedy, keď ju máte veľmi podobnú. Ak sa potrebujete dozvedieť ako na to, pokojne nám napíšte. Ale späť ku kľúčovým slovám.

PPC kampane sú beh na dlhé trate a práca s nimi nie je niečo, čo spustíte a necháte tak. O tieto reklamy je potrebné starať sa a optimalizovať ich nastavenia tak, aby ste dosahovali žiadané výsledky.

Zvládnite PPC kampane s nami!

O PPC reklame sme vám dnes povedali už naozaj veľa. Jej výhody a potenciál sú skutočne obrovské, avšak na efektívnu PPC kampaň sú potrebné dlhoročné skúsenosti. Ak nie ste práve PPC-čkári a stále v tom nemáte dostatočne jasno, to nič. Pre nás v Invelity je práca s reklamou radosť a výzva zároveň. Každý klient je pre nás jedinečný, presne tak, ako každá kampaň. O tom, že to v Invelity robíme naozaj dobre, hovoria aj naše výsledky. Sme skutočne hrdí na spolupráce a výsledky, ktoré sme dosiahli pri klientoch ako sú Drevona, Tami, Fann Parfumérie, Feedo, ale aj Fingo či GLS Slovakia a mnohé iné. Pozrite si naše referencie.

Jakub Gombar
Jakub Gombar - Online Campaigns Manager & Co-Founder

K online marketingu som sa dostal vďaka vlastnému internetovému projektu v roku 2011. V poslednej dobe sa špecializujem hlavne na výkonnostný online marketing - teda platenú reklamu vo vyhľadávaní na sociálnych sieťach a propagáciu prostredníctvom bannerov na rôznych webových stránkach. Veľmi rád sa venujem vzdelávaniu nových zamestnancov resp. stážistov, pričom svoje skúsenosti pravidelne prezentujem aj na odborných školeniach a worskhopoch.