Dizajn

Klávesové skratky, ktoré ti uľahčia prácu s Photoshopom

21. júla 2021

Skráť čas na svojich projektoch

Skúšal si už pracovať vo Photoshope, ale odradilo ťa to obrovské množstvo nástrojov, pri ktorých si ani nevedel na čo vlastne slúžia? Človek má častokrát v hlave jednoduchý cieľ, ako napríklad orezať fotku alebo zmeniť veľkosť plátna, ale nedokáže si vybrať spomedzi toľkých možností. Snaha zistiť, ktoré tlačidlo je to správne sa odrazu zmení na záhadu Bermurdského trojuholníka.

Ďalší problém nastáva v momente, keď sa človeku podarí pochopiť základné princípy Photoshopu, ale pri práci strávi aj celý deň. Existuje však možnosť, vďaka ktorej vieš ušetriť až niekoľko hodín svojho drahocenného času. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že klávesové skratky predstavujú skôr príťaž než pomôcku, ale skúsme si uviesť praktickú situáciu. Fotograf denne pracuje so stovkami fotografií, ktoré musí upravovať jednu po druhom,  čo je celkom pracné však? Neustále otváranie súboru, editácia vrstvy a následné uloženie fotografie sa po čase stane mechanickou prácou, v ktorej sa uprednostňuje praktickosť. Stlačením niekoľkých klávesov naraz si môže vybrať nástroje, manipulovať s obrázkom a vrstvami či vykonávať úpravy na plátne projektu.

Klávesové skratky pre začiatočníkov, ale aj pokročilých

Buďme však úprimní, ak so softvérom ešte len začínaš, mohlo by sa zdať, že skratiek pre Photoshop je až príliš veľa. Pokiaľ v programe nemáš osvojenú základnú zručnosť, je ťažké zapamätať si funkciu každého nástroja a ešte aj jeho klávesovú skratku. Práve preto sme pre teba vytvorili manuál, ktorý jasne a zreteľne definuje funkcie najpoužívanejších skratiek a ich klávesové označenie. Tieto inšktrukcie sú určené pre začiatočníka, ktorý sa ešte len zoznamuje s Photoshopom, ale aj pre pokročilého, ktorý chce svoje zručnosti a vedomosti posunúť na vyššiu úroveň.

Je dôležité uviesť, že všetky zmienené skratky je možné použiť na Windowse aj na Macu, ale líšia sa použitím určitých kláves. Nižšie v článku nájdeš spôsoby, ako použiť skratky v obidvoch operačných systémoch. Na záver ešte len toľko, že znamienko plus (+) slúži len na vyjadrenie kombinácie kľúčových príkazov a nie je súčasťou príkazu.

Najčastejšie skratky pre Photoshop

Najčastejšie skratky pre Photoshop

Najčastejšie skratky pre Photoshop

Veríme, že ti používanie klávesových skratiek značne urýchli a spríjemní prácu. Možno na úvod bude náročné zvyknúť si na toľko nových povelov, ale časom sa táto zručnosť zlepší a klávesové skratky sa pre teba stanú samozrejmosťou. Mojou radou je byť trpezlivý. Pokiaľ budeš mať pociť, že ti skratky skôr spomaľujú než urýchľujú prácu, môžem ťa ubezpečiť, že je to prirodzený proces. Časom sa táto schopnosť zlepší a ty sa budeš môcť pochváliť trikmi profesionálneho grafika.

Lukrécia Chrenková
Lukrécia Chrenková - Graphic Designer