PPC

Prečo práve atribúcia na základe dát?

26. marca 2021

Poznáme mnoho typov atribučných modelov. Práve preto je veľmi dôležité, aby ste pri výbere jedného z nich postupovali veľmi obozretne a zvolili si ten model, ktorý vám bude sedieť najviac. Až testovaním modelu zistíte, či funguje podľa vašich požiadaviek. Čísla vždy ukážu pravdu. 


Čo je DDA (Data Driven Attribution)? 

Pod skratkou DDA rozumieme atribučný model na základe dát. Je vhodným typom modelu práve pre účty, ktoré majú dostatočný počet konverzií. Používa technológiu na základe strojového učenia s cieľom určiť akú výšku kreditu je potrebné prideliť jednotlivým kliknutiam na používateľskej ceste, aby odmenil tie kľúčové slová, ktoré sa na ceste kliknutia ocitli skôr. V praxi to znamená, že pomáha určiť akú výšku kreditu je vhodné prideliť jednotlivým kliknutiam na reklamu propagujúcu produkt, o ktorý môže mať zákazník s najväčšou pravdepodobnosťou záujem. 

Ku konverzií nemusí prísť okamžite. No s pomocou využitia atribučného modelu môžete zistiť, že ľudia, ktorí klikajú na reklamu sa skôr či neskôr stanú aj reálnymi zákazníkmi.

 

Ako Funguje? 


Atribučný model na základe dát sa výrazne líši od ostatných modelov. Získaním konverzných dát v účte ukazuje skutočný prínos jednotlivých kliknutí na reklamu vo vyhľadávaní. Porovnáva konverzné cesty zákazníkov, ktorí sa dostali až ku konverzií a tých, ktorí sa k nej nedostali. Na základe týchto porovnaní určuje, ktoré body kontaktu sú najvýznamnejšie. Výsledky zahŕňajú počet interakcií s reklamou, poradie zobrazovania a kreatívy. Algoritmy vypočítajú, ktoré kliknutia sú na každej konverznej ceste významné. 

Pokiaľ váš účet dosiahol minimálne 3000 interakcií s reklamou a najmenej 300 konverzii za 30 dní, spĺňate podmienky na využívanie atribúcie na základe dát. Prechod na tento model má niekoľko výhod: 

  • hodnotí všetky kroky na konverznej ceste,
  • automaticky funguje s ponúkaním cien,
  • funguje aj na veľmi krátkych konverzných cestách,
  • rýchlo a jednoducho sa implementuje. 

 

Ak ste sa rozhodli tento model vyskúšať, pripravili sme pre vás video návod ako ho jednoducho nastaviť vo vašom Google Ads účte. Výber modelov je len na vás. Existujú prípady, kedy je vhodnejšie zvoliť iný typ modelu. Ak však máte dostatok potrebných údajov, vyskúšajte atribučný model na základe dát.



Modely pripisovania údajov založené na pravidlách

Pripisovanie na základe údajov čerpá informácie z histórie účtu. Pokiaľ nemáte dostatočnú návštevnosť stránky je pravdepodobné, že ho nebudete môcť použiť. To však neznamená, že nemôžete vyskúšať iný model. 


Výber modelu súvisí s cieľmi, ktoré máte zvolené pre svoj Google Ads účet. Niektoré stratégie sú konzervatívnejšie, iné orientované na rast alebo efektivitu. Pre lepšie pochopenie prikladáme prehľadnú tabuľku so špecifikáciami.

 


Podľa toho, aký typ modelu zvolíte, ovplyvníte aj vzťah medzi vami, Google Ads účtom a zákazníckou cestou. Atribúcia vám pomôže vnímať výkonnosť kľúčových slov zo správneho uhla pohľadu. Výkonnosť kľúčových slov môže byť pri rôznych modeloch odlišná.


Agresívnejší model (napr. podľa prvého kliknutia) zmení štatystiky tak, aby odmenil tie kľúčové slová, ktoré sa na ceste kliknutia ocitli skôr. Zatiaľ čo konzervatívnejší model (napr. podľa posledného kliknutia) odmení tie kľúčové slová, ktoré sa na ceste kliknutia zobrazili neskôr. Odporúčame preto pri aktualizácií používaného modelu prehodnotiť aj ciele výkonnosti vášho účtu.

Nech si zvolíte akýkoľvek atribučný model, veríme, že to bude správna voľba! 🙂 Ak s tým potrebujete poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť. 

Claudia Blišťanová
Claudia Blišťanová - Social Media Specialist

Sociálne siete by mali ľudí baviť. Platí to pre prijímateľov obsahu ale aj jeho tvorcov. Práve preto som sa stala hrdým tvorcom, ktorému záleží, aby sa ľuďom zobrazoval kvalitný a zaujímavý obsah, ale taktiež hrdým prijímateľom, ktorý vie dobrý obsah oceniť.