Novinky

Septembrové InveHity

30. septembra 2020

Online prostredie je odvetvie, ktoré treba neustále sledovať. Každý deň pribúdajú samé novinky, aktualizácie alebo plánované testovania vylepšení. Jednoducho, keď patríte do onlinu, netreba nikdy zaspať. Preto vám prinášame každý mesiac novinky z marketingového sveta. Snažíme sa pomáhať udržať vás neustále v dianí.

V najnovších InveHitoch sa dozviete 👉 Google mení rozšírenie lokality až v 24 krajinách,  Facebook nahrádza stránkam tlačidloo LIKE  za FOLLOW,  zmena rozloženia webu môže ovplyvniť jeho hodnotenie, a mnoho ďalšieho. Príjemné čítanie. 😉

PPC

Google shopping zoznamy zadarmo po celom svete

Google zavádza bezplatné reklamy na nákupy vo viacerých krajinách. Maloobchodníci budú čoskoro môcť prevádzkovať bezplatné záznamy na karte Nákupy v celej Európe, Ázii a Latinskej Amerike. V USA sa tak stalo už začiatkom tohto roka a tieto nové zmeny sú naplánované na polovicu októbra. K rozhodnutiu zaviesť bezplatné zoznamy došlo v dôsledku finančnej krízy vyvolanej pandémiou.

Google v tichosti vložil aktualizáciu hľadaných výrazov a v účtoch oznamuje, že od septembra sa vyhľadávacie dotazy bez „významného“ množstva údajov už nebudú zobrazovať v prehľadoch dotazov.

Oznámenie neposkytuje žiadne ďalšie vysvetlenie toho, čo sa bude považovať za „významné“.

Rozšírenie o lokalitu po novom

Doteraz bolo potrebné pri rozšírení o lokalitu prepojiť Google Ads s firemným záznamom Google Moja Firma. Odteraz v 24 krajinách to bude možné aj bez toho, a to len s použitím zoznamu lokalít vybraných obchodných reťazcov, ktoré bude poskytovať priamo Google Ads.

Bude to možné len v týchto krajinách: USA, Veľká Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Austrália, Brazília, Holandsko, Japonsko, Taliansko, Dánsko, Švajčiarsko, Španielsko, Švédsko, Nórsko, Mexiko, Belgicko, Rakúsko, India, Nový Zéland, Turecko, Singapur, Taiwan, Hong Kong.

Rozšírenie Reach Plannera o Shopping štatistiky

Odteraz budeme môcť pracovať v rámci nástroja Reach Planner aj s plánmi kampaní pre Shopping kampane. Tie budú dostupné pre všetky krajiny, kde sú Shopping kamapne k dispozícii.

Social media

Facebook zrušil pravidlo 20%

Toto je významná zmena pre všetkých inzerentov na Facebooku. V praxi to znamená, že sieť nebude ďalej penalizovať reklamy, ktoré obsahujú viac ako 20% textu v obrázku. Táto zmena však nie je nejako obzvlášť pozitívna. Namiesto nej Facebook testuje viac iných obmedzení, ktoré nemajú až tak jasný výklad ako pravidlo 20 tich %.

Na to, aby ste skontrolovali objem textu na svojej reklame môžete naďalej využívať nástroj Grid Tool. Tento nástroj neustále disponuje svojou užitočnosťou, no nedodržanie pätinového limitu už nie je obmedzujúce. 

Facebook sa rozhodol testovať nový prístup. Definoval 4 kategórie: OK, Low, Medium, High, ktoré určujú mieru prekrytia obrázka textom. Čím je miera prekrytia vyššia, tým menší potenciál dosahu reklama získa. Najlepšie je samozrejme, získať kategóriu OK, vtedy sa vaše reklamy budú zobrazovať bezproblémovo. 

Existuje však aj niekoľko výnimiek, a to, filmové alebo koncertné plagáty, obálky kníh, infografiky a iné. No treba si uvedomiť, že aj logo, vodoznak alebo čísla považuje platforma za text. 

Pripravte sa na nové prostredie LinkedIn

LinkedIn prichádza s čerstvou aktualizáciou, ktorá prinesie nový vzhľad a okrem toho novinkou bude aj zavedenie stories rozšírenia. Nový look LinkedInu bude viac čistý, zmizne prevládajúca modrá a začne dominovať viac sivá farba. 

 

Táto aktualizácia má byť novou kapitolou vývoja spoločnosti. Svojim užívateľom má priniesť dostatok priestoru na združovanie sa a vzájomnú pomoc. Nový vzhľad má stelesňovať rozmanitosť a ústretovosť komunity LinkedIn. 

Okrem dizajnových zmien pridal LinkdeIn aj nové funkcie, ktoré sa zhodujú s týmto formátom. Najvýraznejšou zmenou je doplnenie stories. No taktiež vylepšil proces vyhľadávania, sprístupňuje video konferencie v správach a tiež povoľuje úpravu už odoslaných správ. 

Podľa LinkedInu užívatelia reagujú na zavedenie stories veľmi pozitívne. Čoskoro sa na ne budeme môcť tešiť aj my. Platforma totiž plánuje ich rozšírenie aj do ďalších oblastí. 

Facebook vymieňa stránkam LIKE za FOLLOW

Facebook prinesie nový dizajn stránok vo svojej aplikácií. Viac sa zameria na základné informácie o stránke, ktoré bude umiestňovať do popredia. Tlačidlo like sa stane minulosťou a nahradí ho, viac pre stránku dôležité, tlačidlo follow. Počet fanúšikov stránky sa taktiež už viac nebude zobrazovať, viditeľný bude iba celkový počet sledujúcich užívateľov.

Licencie na hudbu pre všetkých užívateľov Facebooku

Facebook mal problém so získavaním licencii na hudobné diela, preto sa rozhodol vytvoriť svoju vlastnú hudobnú knižnicu. Je určená pre všetkých hudobníkov, ktorí si tam môžu ukladať svoje hudobné videá. Takýmto spôsobom získa Facebook práva na využívanie nahraných skladieb. A, keď ich získa Facebook, získajú ich aj všetci jeho užívatelia. Tieto skladby budete môcť bez problémov využívať v svojich reklamách alebo videách. Zároveň sa však vaše video s hudbou nejakého hudobníka, ktorý využil facebook knižnicu, zobrazí v jeho feede. 

SEO

Google často používa vlastný meta popis stránok

Podľa nedávnej štúdie, ktorá skúmala výsledky vyhľadávania pre 30 000 kľúčových slov, Google prepisuje meta popisy stránok viac ako 70% času pre stránky na prvej strane s výsledkami vyhľadávania.

Pomocou analýzy výsledkov vyhľadávania sa zistilo, že na mobilných zariadeniach Google prepisuje meta popisy v miere 71% a na počítačoch 68%. Na základe údajov je môžeme odvodiť, že Google použije vlastný meta popis stránky asi 30% času.

Miera prepisu podľa pozície vyhľadávania
Údaje zo štúdie sa primárne zameriavajú na prvú stránku výsledkov organického vyhľadávania, okrem odporúčaných úryvkov. Keďže najvyššia miera prekliknutia je na pozíciách 1–3, je dôležité, že došlo k nárastu rýchlosti prepisovania meta popisov na 4-6 pozícii. Môže to byť spôsobené tým, že sa Google snaží zvýšiť relevantnosť týchto výsledkov aby získal viac kliknutí skôr, ako používatelia opustia stránku alebo hľadajú niečo iné. Meta popisy budú preto častejšie prepisované podľa toho na ktorej pozícii sa bude stránka nachádzať vo výsledkoch vyhľadávania.

Miera prepisu podľa objemu vyhľadávania
Trendy sa pozorovali pri skúmaní vzťahu medzi rýchlosťou prepisu a objemom vyhľadávania. Je pozoruhodné, že čím vyšší je objem vyhľadávania, tým menej je pravdepodobné, že Google prepíše meta popis. Môže to byť preto, lebo SEO uprednostňujú písanie meta popisov pre kľúčové slová s najväčším počtom vyhľadávaní za mesiac.

Dĺžka meta popisu

Počítač
Ďalším faktorom, ktorý sa môže líšiť, pokiaľ ide o meta popisy, je počet znakov, ktoré sa spoločnosť Google rozhodla zobraziť. Na pracovnej ploche sa zistilo, že zobrazené znaky dosiahli vrchol 156 a po 165 prudko poklesli. Ak sa v úryvku zobrazí dátum, toto číslo by mohlo klesnúť na približne 142 znakov. Keď Google prepíše meta popis, je pravdepodobné, že sa zobrazí medzi 160 až 167 znakmi. S dátumami je rozsah medzi 147 a 149 znakmi.

Je zrejmé, že Google si dáva viac priestoru na prácu pri písaní meta popisov, ako dáva vlastníkom stránok.

Mobilné zariadenia
V mobilných zariadeniach viditeľné znaky pre úryvky bez dátumu zverejnenia vrcholia na čísle 118 a vypadávajú po 121. Dĺžka popisu v mobile pre úryvky s dátumom zverejnenia spadá niekde medzi 95 až 105 znakov. Keď Google v mobilnom telefóne prepíše meta popis, zobrazí sa okolo 114 až 121 znakov. S dátumami je rozsah medzi 99 a 105 znakmi.

Google tvrdí, že zmena rozloženia webu môže mať vplyv na hodnotenie

Spoločnosť Google varovala, že aktualizácia rozloženia webu môže mať vplyv na hodnotenie, aj keď URL adresy a obsah sa nezmenia.

Na stretnutí Google Office Hours sa Johna Muellera pýtali, či iba zmena rozloženia webového dizajnu môže mať vplyv na hodnotenie. Mueller odpovedal hneď a bez akýchkoľvek nejasností. Povedal, že áno, mohlo by to mať vplyv na hodnotenie. 

Zmena rozloženia vašich stránok môže ovplyvniť vaše výsledky vyhľadávania. To je niečo, na čom niektorí ľudia tiež aktívne pracujú, pokiaľ ide o SEO na stránke. Takže veci ako zisťovanie, ako správne používať názvy na stránke, ako správne vytvárať interné odkazy, ako poskytnúť viac kontextu samotnému článku. To všetko môže určite ovplyvniť SEO.

Rozloženie webového dizajnu však prichádza s úvahami, ktoré môžu mať vplyv na faktory hodnotenia na stránke. Preto je potrebné zvážiť zmenu rozloženia webového dizajnu pred vykonaním akýchkoľvek zmien v tom, ako web vyzerá. Aktualizácia rozloženia webového dizajnu môže byť síce náročná, ale môže to byť aj návod, ako začať odznova. Užitočné je oboznámiť sa so šablónami štýlov a základným kódom, aby ste mohli formulovať plán toho, čo chcete odstrániť, čo si ponecháte a čo je potrebné zmeniť.

 

Claudia Blišťanová
Claudia Blišťanová - Social Media Specialist

Sociálne siete by mali ľudí baviť. Platí to pre prijímateľov obsahu ale aj jeho tvorcov. Práve preto som sa stala hrdým tvorcom, ktorému záleží, aby sa ľuďom zobrazoval kvalitný a zaujímavý obsah, ale taktiež hrdým prijímateľom, ktorý vie dobrý obsah oceniť.