Social media

Top 5 social vychytávok pre rok 2020. Využime ich naplno!

7. januára 2020

Social media je veľmi rýchle a inovatívne prostredie. Pred jeho zmenami musíme byť neustále v strehu. Ak ho ale spoznáme a naučíme sa ho ovládať, vieme z neho vyťažiť pre náš marketing maximum. Prostredníctvom neho sa dokážeme priblížiť zákazníkom. Zhrňme si 5 bodov, na ktoré by sme sa mali pripraviť a klásť na ne dôraz v tomto roku.

1. Zaujmime od prvej sekundy

Naša pozornosť je čoraz kratšia. Napriek tomu sa rýchlym veciam venujeme stále dlhší čas. Instagramové stories preklikávame hodiny, Facebook scrolujeme donekonečna. Tento trend bude pokračovať naďalej. V marketingu by sme preto nemali zabúdať na využívanie rýchlych, krátkych a pútavých formátov, ktoré zaujmú už od prvej sekundy.

2. Nechajme zvíťaziť video

82% celého social contentu by do dvoch rokov malo tvoriť video. Tento formát aktuálne využívaný najmä v Tik Toku, Instagram stories či na Youtube je jasným víťazom obsahu. Ak ho nevyužívate dostatočne, je najvyšší čas spriateliť sa s ním. Nebojte sa ho implementovať aj do platforiem, ktoré boli primárne určené pre statické posty. Experimentujte a buďte odvážni.

3. Prispôsobme sa technológiám

Rozšírenú realitu v podobe filtrov pozná každý užívateľ Instagramu. Tam to ale nekončí. Marketéri ich v blízkej budúcnosti budú môcť využívať pre svoj obchod v rozvinutejšej forme. Kozmetické firmy už dnes používajú filtre na skúšku make-upov pre svoje klientky. Onedlho ich budeme vedieť využívať aj pri skúške iných výrobkov. Veď kto by si nechcel vyskúšať rifle v pohodlí domova bez zbytočného (z)odievania a ihneď videl výsledok? Pre nakupujúcich jednoduché, pre predávajúcich výhodné.

V rozšírenej realite to ale nekončí. Postup zaznamenávame tiež v tej virtuálnej. Poznáte Horizon? Stretávať sa so svojimi priateľmi, objavovať a hrať sa môžeme bez toho, aby sme prekročili prah našich dverí. Je to novinka, ktorá otvára nové dvere všetkým stránkam obchodovania.

4. Uprednostnime kvantitu influencerov nad kvalitou

Influencer marketing je jednoduchá a účinná forma reklamy pre všetky značky. V rozšírených podobách funguje na viacerých platformách sociálnych médií. V novom roku sa ale predpokladá transformácia využitia jedného silného influencera do skupiny menších influencerov. To marketérom umožní zasiahnuť širšie publikum za menšiu investíciu účinnejšou formou.

Ďalšou podkapitolou využívania je zásah Instagramu, teda plánované skrytie srdiečok údajne v prospech psychického zdravia užívateľov, o ktorom sme už písali. Otázkou ale zostáva, či za tým skôr nie je aktuálne obchádzanie Instagramu pri využívaní influencerov a vyššie investovanie do reklamy priamo na Instagrame.

5. Upriamme pozornosť na zákazníka

Sociálne médiá ponúkajú rozmanité príležitosti, ako pracovať s ich používateľmi. V roku 2020 si to začneme uvedomovať naplno. Mali by sme im preto viac porozumieť. Či už pri jednoduchom a účinnom sledovaní ich správania pri konkrétnych príspevkoch a preukázateľnosti ich potrieb. Využívaní nimi generovaného obsahu do zlepšenia komunikácie s nimi. Alebo pri dostupnejšom a aktuálnom zákazníckom servise. Práve sociálne médiá sú nástrojom, ktorý nám dokáže zadarmo ponúknuť feedback od našej cieľovej skupiny. Využime ho.

Svet sociálnych médií neustále napreduje a ponúka nám jedinečné možnosti rozvíjania nášho obchodu a interakcie so zákazníkmi. Je len na nás, ako s ním dokážeme pracovať a čo z neho dokážeme ťažiť. Ktoré formy využívate vy?

 

Claudia Blišťanová
Claudia Blišťanová - Social Media Specialist

Sociálne siete by mali ľudí baviť. Platí to pre prijímateľov obsahu ale aj jeho tvorcov. Práve preto som sa stala hrdým tvorcom, ktorému záleží, aby sa ľuďom zobrazoval kvalitný a zaujímavý obsah, ale taktiež hrdým prijímateľom, ktorý vie dobrý obsah oceniť.