Novinky

11 tipov pre váš e-shop a podnikanie v období koronavírusu

27. marca 2020

Posledné týždne sú náročné pre všetkých. Koronavírus ohrozil mnohé životy, a to nielen po zdravotnej stránke, no aj tej finančnej. Mnoho ľudí prišlo o príjem a museli pozastaviť svoje podnikanie a aktivity s ním spojené. Prevencia je v tomto období nesmierne dôležitá a ak si neviete dať rady, ako ďalej, poradíme vám, čo robiť s vaším e-shopom či podnikaním v časoch pandémie. 

Optimalizujte v znamení Paretovho pravidla

Ak potrebujete v tomto období obmedziť náklady na online reklamu, zamerajte sa na najvýkonnejšie časti vašich kampaní. Vo všeobecnosti platí, že 20% kľúčových slov generuje 80% obratu. Ak podnikáte ako eshop, určite sa zamerajte na kampane a aktivity spojené s vaším produktovým feedom – Google Nákupy, DSA kampane či Heureka kampane.

Dôležité je mať na pamäti, že sortiment, ktorý budú teraz ľudia kupovať, bude zrejme odlišný, ako ten, čo kupovali pred epidémiou či v rovnakom období minulého roka. Zamerajte sa na lacnejšie produkty, resp. produkty každodennej spotreby, či také s jednoduchším nákupným procesom.

Obmedzte platené brandové aktivity

Budovanie značky je nesmierne dôležité pre každé podnikanie, no krátkodobé obmedzenie či vypnutie platených kampaní v tomto smere vašej značke vôbec nemusí ublížiť. Zamerať sa teda môžete viac na platené online aktivity s priamou odozvou a značku budovať cez kanály bez potreby kreditu, o ktorých píšeme nižšie.

Využite “bezplatné” kanály

Online marketing nie je iba o Google či Facebook reklamách. V období, kedy firmy z dôvodu neistoty budú znižovať svoje rozpočty, alebo úplne pozastavovať svoje online reklamy, sa otvára priestor pre optimalizáciu či nastavenie iných komunikačných kanálov. Komunikujte cez e-maily, alebo v rámci facebookových skupín na vašu cieľovú skupinu. Vytvárajte zaujímavý obsah, ktorý môžete distribuovať aj zadarmo.

Spôsoby, ktoré na to môžete využiť:

  • Emailing
  • Facebook skupiny
  • Youtube kanál
  • Diskusné fóra

Aktivujte svojich zákazníkov

Jednou z možností je emailing. Preskúmajte vaše emailové databázy a komunikujte so svojimi zákazníkmi aktívne aj v tomto období. Nezabúdajte na svoje sociálne siete a využiť môžete aj SMS marketing. Takisto sa pozrite v reklamných účtoch na vaše publiká a komunikujte s ľudmi, ktorí vás poznajú, poskytujte zaujímavý obsah a vytvárajte si vzťah aj v tomto období.

Venujte svoju pozornosť cenovým porovnávačom

Išli vaše Heureka, Favi, Biano či Glami doteraz bez dozoru a spoliehali ste sa, že je všetko v poriadku? Teraz je najvyšší čas, aby ste sa začali venovať hlbšej optimalizácií. Sledujte denne svoj vývoj nákladov a výnosov. Správanie zákazníkov je v týchto ťažších časoch dosť nárazové a nepredvídateľné.

Nedovoľte preto porovnávačom, aby vám minuli veľké sumy bez dozoru. Taktiež si dôkladne pozrite, aké produkty odosielate na porovnávače. Existujú produkty, pri ktorých máte problém s ich naskladnením či odosielaním? Zoptimalizujte ich, aby ste z nich dosiahli čo najlepší celkový profit.

Obmedzte dobierku a využívajte platby online

Veľa dopravcov už obmedzilo príjimanie dobierok, preto ak ešte nemáte implementovanú platbu kartou, alebo inú online službu, teraz je ten správny čas. Na Slovensku máme široký výber služieb, či virtuálnych brán ako GoPay, Trustpay, 24pay, Stripe alebo aj, v našich končinách nie veľmi rozšírený, PayPal.

Na výber sú, samozrejme, aj bankové brány od Tatrabanky, SLSP alebo ČSOB. Nevýhodou bankových brán je nutnosť mať účet v danej banke a náročnejší zmluvný proces. Výhodou ale je, že platby príjimate hneď priamo na váš bankový účet a nie sú vyplácané napríklad v týždenných intervaloch, ako pri virtuálnych bránach.

Zautomatizujte fungovanie svojho e-shopu

Zamyslite sa, čo by ste na vašom e-shope vedeli zautomatizovať, a tým ušetriť čas. Môže ísť o rôzne importy nových produktov, aktualizáciu údajov, prepojenie na fakturačné či iné systémy. Veľmi užitočným prepojením môže byť automatické aktualizovanie skladu od dodávateľa. V momentálnej situácii sa môže veľmi často meniť, a takto si ušetríte starosti s neaktuálnym skladom.

Robte to, na čo ste doteraz nemali čas

Ak doteraz nebol čas na tvorbu blogov, úpravu meta popiskov či optimalizáciu produktových názvov, tak možno práve teraz máte príležitosť. Keď koronavírus pominie, práve vaša stránka môže byť oveľa lepšie pripravená ná nárast organickej návševnosti a môže poskytnúť unikátnejšie a relevantnejšie informácie v porovnaní s vašou konkurenciou. SEO, budovanie značky či dôvery je beh na dlhú trať a práve teraz je čas na tom čo najviac zapracovať.

Experimentujte

Pokiaľ ste mali nastavenú komunikáciu sociálnych sietí a prísne ste sa jej v zaneprázdnenom čase držali pod domnienkou vášho spoznaného publika, je čas na zmenu. Publikum sa mení, presúva sa a ponára do onlinu. Je potrebné opätovne zistiť, aké je naše publikum, kde je a kedy je.

Hľadajte, máte čas. Môžete skúsiť content, na ktorý ste nemali odvahu, môžete zisťovať, čo sa vášmu publiku páči. Osobné otázky či informovania, skúsenosti či novinky, môžete experimentovať a zisťovať. Nikdy ste nemali väčšiu skupinu, ako teraz.  

Vytvárajte interakcie

Bavte svoje publikum. Pýtajte sa, zisťujte, hrajte sa. Ľudia sú doma a bažia po zábave a interakcii. Využite to. Zisťujte pozorne, odpovede si zaznamenávajte. Ťažte z nich a budujte. 

Vyskúšajte niečo nové

Stačil vám doposiaľ Facebook? Poďte ďalej, čo tak otestovať Instagram. Využite, že ľudia hľadajú domácu zábavu a neustále cez svoje stories plnia rôzne reťazové výzvy, zaujmite ich aj vy. Vyskúšajte krátke výzvy aj cez Tik Tok. V období, počas ktorého sú ľudia doma a sú otvorení výzvam a novinkám, nenechajte vašu značku stagnovať.

Jakub Gombar
Jakub Gombar - Online Campaigns Manager & Co-Founder

K online marketingu som sa dostal vďaka vlastnému internetovému projektu v roku 2011. V poslednej dobe sa špecializujem hlavne na výkonnostný online marketing - teda platenú reklamu vo vyhľadávaní na sociálnych sieťach a propagáciu prostredníctvom bannerov na rôznych webových stránkach. Veľmi rád sa venujem vzdelávaniu nových zamestnancov resp. stážistov, pričom svoje skúsenosti pravidelne prezentujem aj na odborných školeniach a worskhopoch.