PPC

Ako na poriadok v objednávkach e-shopu v Google Analytics

30. septembra 2019

Poznáte to, chcete v e-shope len niečo otestovať a spravíte testovaciu objednávku. Alebo sa váš zákazník pomýli a vy potrebujete objednávku stornovať. Tých „alebo“ je viac a v tomto článku nájdete praktický postup, ako ich jednoducho nájsť a odstrániť, aby vaše dáta v Google Analytics čo najviac reprezentovali realitu.

Objednávky? Kde ich nájdem?

Prehľadné informácie o všetkých objednávkach nájdete, samozrejme, v Google Analytics. Lebo o tom je tento článok. 😉 Takže, vyberiete si v menu Conversion -> Ecommerce – > Sales Performance

Čo by mala objednávka obsahovať?

  • ID objednávky
  • Hodnota objednávky – určuje celkovú hodnotu objednávky. Táto suma môže zahŕňať poštovné, daň a iné cenové úpravy celkových výnosov.
  • Poštovné – určuje celkové náklady na prepravu.
  • Daň – určuje celkovú daň z transakcie

Ako odstrániť stornovanú alebo testovaciu objednávku?

Sú tri spôsoby, ako odstrániť stornovanú alebo testovaciu objednávku. Prvé dva sú používateľsky jednoduché, pri treťom spôsobe už ale potrebujete pomoc programátora. Pri všetkých spôsoboch však budete potrebovať Transaction ID, ktoré by ste mali nájsť v rozhraní vášho eshopu.

Prvý spôsob: Odstránenie cez Hit Builder

  • Po kliknutí na odkaz sa dostanete na stránku Hit Builder. V oranžovom rámiku kliknite na autorizovať. Zobrazí sa vám vyskakovacie okno, do ktorého zadajte vaše údaje. Tým zamedzíte neoprávneným osobám prístup a posielanie hitov – v tomto prípade záporných transakcií do vášho Google Analytics.
  • Kliknite na „Add Parameters“ a pridajte rôzne typy parametrov:

Vysvetlenie jednotlivých parametrov:

  • v = Verzia. Táto hodnota býva zvyčajne 1.
  • t=  Typ hitu transakcie. Príklady iných hitov ako purchase : pageview, screenview, event a pod.
  • tid = Vaše propery ID. Napríklad UA-12345-1
  • cid = Anonymné client ID. Napríklad 123 alebo ľubovoľné číslo
  • ti = Vaše ID objednávky. Napríklad 12345
  • ta = Transaction affiliation. Napríklad Invelity
  • tr = Hodnota objednávky. Napríklad 10.00
  • ts = Poštovné objednávky. Napríklad 2.00
  • tt = Daň objednávky. Napríklad 1.00
  • cu = Mena objednávky. Napríklad EUR, USD, GBP a pod.
  • Akonáhle budete mať jednotlivé parametre dokončené, môžete kliknúť na „Validate Hit“, ktorý overí, či váš hit je dobrý a dá vám možnosť ho odoslať.
  • Keď ho odošlete, tak vám do Google Analytics príde objednávka s tým istým ID-čkom, avšak so zápornou hodnotou, ktorá vynuluje predchádzajúcu objednávku.

Druhý spôsob: pomocou Da Vinci Tools

Ak hľadáte podstatne jednoduchšiu cestu, toto rozšírenie prehliadača Google Chrome vás poteší. Ponúka rozšírenie do Google Ads, Google Analytics, služby GTM a niekoľkých ďalších služieb od Googlu. Na rozdiel od Hit Buildera sú však niektoré funkcie spoplatnené. Tušíte správne, patrí k nim aj refundovanie objednávok. Momentálne vás toto rozšírenie vyjde na 5€ mesačne.

Vďaka tomuto rozšíreniu môžete jednoducho stornovať objednávky v Google Analytics. Tento nástroj si samostatne vytvorí hit, ktorý, ak si to vyberiete, následne aj odošle.

Samotný Google Analytics vyzerá takto:

Po kliknutí na tlačidlo, ktoré sa nachádza pri ID objednávky, vám vyskočí takéto okno:

Tu máte na výber buď „Reverse“ alebo „Refund“. „Reverse“ sa používa v prípade, že sa jedná o testovacie objednávky, napríklad pri nastavovaní merania cez službu GTM. Refund zas v prípade storna objednávky.

Nižšie sa nachádza checkbox/políčko pre Debug Mode. V prípade, že je toto políčko zaškrtnuté, hit sa skopíruje ale nezobrazí, ani automaticky neodošle. Ak by ste políčko nezaškrtli, tak bude hit odoslaný priamo do Google Analytics.

Po kliknutí na „OK“ musíte autorizovať účet pomocou opätovného prihlásenia.

Po úspešnom prihlásení sa objaví okno, že všetko prebehlo v poriadku, hit sa skopíruje a môžete ho následne odoslať, a to tak, že skopírovanú URL zadáte do prehliadača.

Hit, ktorý by sa v tomto prípade odoslal, vyzerá nasledovne:

V prípade, že nezaškrtnete „Debug Mode“ a priamo odošlete refund transakcie, tak vám vyskočí takéto okno a ďalej sa nemusíte o nič starať.

Tretí spôsob: plne automatizované

Spraviť poriadok v objednávkach je možné aj plne automatizovane, kedy pri zmene stavu objednávky v eshope je možné automaticky odoslať hit. Toto nastavenie si ale vyžaduje programátora a dokumentáciu, ktorú nájdete podľa platformy TU.

Tipy na záver

Pri analýze kanálov návštevnosti či kampaní je Google Analytics veľmi užitočný analytický nástroj. Čím lepšie dáta bude obsahovať, tým viac vám pomôže. Možnost vytvorenia zápornej transakcie odporúčame pri všetkých eshopoch, ktoré sa stretávajú s nezaplatenými, stornovanými či nevyzdvihnutými objednávkami. Neporiadok môže spôsobiť napr. aj ojedinelá vysoká objednávka, ktorá môže následne skreslovať celkové čísla.

Vytvorenie hitu s opravou transakcie pôvodnú transakciu neodstráni, iba vytvorí jej negatívnu hodnotu. Maximalne časové oneskorenie vytvorenia hitu pre opravu transakcie je 6 mesiacov po jej vytvorení. Zároveň, ak transakcia nastane napr. 1.10. a vy ju hitom opravíte 5.10., je nevyhnuté pri analýze dát sledovať obdobie, ktoré obsahuje oba dátumy.

Karol Bolgar
Karol Bolgar - PPC Specialist

Online marketing ma začal zaujímať už na strednej škole, keď sme mali o ňom prednášku, tak som vedel, že to je niečo, čo by som chcel v budúcnosti robiť. Dostal som sa k nemu hneď po škole a momentálne je mojou prácou správa PPC kampaní. Najviac ma baví nastavovanie týchto kampaní v Google Tag Manager a ich následná optimalizácia v AdWords, na Facebooku alebo na iných reklamných platformách.