Novinky

Celoročné Invehity

11. decembra 2019

Pravidelne vám prinášame prehľad noviniek zo sveta online marketingu. Tentokrát sme všetky novinky za rok 2019 zhrnuli do jedného blogu. Ak ste teda počas roka niečo zameškali, tu nájdete to najdôležitejšie, čo vám mohlo uniknúť.

Responsive search ads v SK účtoch

Ak niekto ešte o tomto novom formáte nepočul, ide o typ reklamy, ktorý má inzerentom uľahčiť A/B testovanie reklamných textov. Google umožňuje inzerentom nastaviť jednu reklamu s viacerými nadpismi a niekoľkými popismi.

Inzerenti môžu zadať až 15 nadpisov s až 30 znakmi, oproti predchádzajúcim 25, a 4 popisy, ktoré môžu mať až 90 znakov miesto 80. Následne Google automaticky testuje a hľadá najlepšiu kombináciu, ktorá sa zhoduje s vyhľadávacími dopytmi užívateľov a ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahne stanovený cieľ.

15 sekundové nepreskočiteľné video

Youtube prišiel tento rok s novým formátom, a to 15 sekundovým nepreskočiteľným videom. Ide o upgrade 6 sekundovej nepreskočiteľnej reklamy, ktorá podľa našich skúseností vie dosahovať polovičnú cenu za tisíc zobrazení ako klasická preskočiteľná in-stream reklama. Výhoda pri novom formáte je, že máme viac priestoru na zaujatie užívateľa.

Ohlásenie STOP-ky metrike priemerná pozícia

Začiatkom septembra Google odstránil z reklamného systému obľúbenú metriku všetkých marketérov, a to priemernú pozíciu. Po tejto zmene odporúča využívať vo vyhľadávaní metriky ako miera zobrazení navrchu (TOP position), alebo miera zobrazenia úplne navrchu (Absolute TOP).

Napriek tomu, že mnohí PPC-čkári pravidelne fungovali na metrike priemernej pozície a často bola aj súčasťou reportingu mesačných výsledkov, nešlo o úplne presnú metriku. Keďže vychádzala z poradia platených reklám, nevedelo sa, či ide o 1. pozíciu v hornej alebo v spodnej časti. Nové metriky, ktoré ju nahrádzajú, by mali byť oveľa presnejšie.

Video prichádza do reponzívnych display reklám

Od tohto mesiaca by ste mali mať už všade možnosť pridať do responzívnych reklám v obsahovej sieti okrem obrázkov aj video. Maximálne môže inzerent pridať do reklamy 5 videí, ktoré bude systém rotovať a ukazovať užívateľom s kombináciou textov tak, aby s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahli stanovený cieľ, či už nákup alebo nejakú registráciu a pod.

Nové plánovače od Googlu

Novinkou od Google Ads je aj pridanie dvoch nových plánovačov, ktoré marketérom pomôžu lepšie naplánovať dosah kampaní – reach planner, a takisto aj výkon kampaní – performance planner.

Performance planner – prostredníctvom tohto plánovača dokážete veľmi jednoducho identifikovať, koľko prostriedkov potrebujete vynaložiť na zvýšenie konverzií – cieľov (nákupov, odoslanie formulárov…)

Reach planner – nástroj na plánovanie kampaní Google Ads navrhnutý na presné plánovanie videokampaní na základe dosahu v rámci služby YouTube a webov a aplikácií partnerov pre video vo viac ako 50 krajinách.

Aktualizácie keyword plannera

Zoskupené nápady

Zoskupené kľúčové slová sa teraz nachádzajú v ponuke „Grouped ideas“ (Zoskupené nápady). Môžete vybrať, či chcete pridať všetky alebo len niektoré kľúčové slová.

Viac mesačných podrobností

Poskytuje podrobnejšie informácie o mesačných rozpisoch a objemoch vyhľadávania. Tieto údaje si môžete tiež stiahnuť. Okrem uloženia nových kľúčových slov do plánu si môžete kľúčové slová uložiť aj do existujúcich kampaní.

Nový stĺpec konkurencie

K dispozícií je aj nový stĺpec konkurencie, ktorý ukazuje ako je konkurenčné umiestnenie reklamy pre kľúčové slovo. (Môžete ho vidieť na obrázku vyššie spolu s dvoma ďalšími stĺpcami, ktoré sa predvolene nezobrazujú (priemerná pozícia a organické zobrazenie).

Návrh denného rozpočtu

Keď do plánu pridáte nové kľúčové slová, poskytne sa aj navrhovaný denný rozpočet.

Google nákupy konečne na Slovensku

Toto poteší každého majiteľa e-shopu, ktorý inzeruje na Googli a aj marketérov. Google vám hneď vo výsledkoch vyhľadávania zobrazí aj samotné produkty s obrázkom, cenou, informáciou o dostupnosti a výškou poštovného.

Super je, že po kliknutí na produkt sa dostanete priamo na vybraný produkt v e-shope. Zákazník tak okamžite dostane to, čo hľadá. O výhodách, ktoré to prinesie samotným predajcom, hovoriť určite netreba.

Nové bidding stratégie

Maximalizácia hodnoty konverzie

Google prišiel s novou automatickou stratégiou, ktorá má pomôcť maximalizovať celkovú konverznú hodnotu danej kampane. Túto kampaň môžete momentálne využívať v rámci vyhľadávacej siete a ideálne v prípade, ak máte na úrovni kampane obmedzené rozpočty, a tým pádom nie je možné použiť stratégiu – cieľová návratnosť investícií tROAS.

eCPC for value

Google tento rok takisto predstavil novú možnosť pri manuálnej stratégii eCPC, kde vrámci inteligentných ponúk rozšíril možnosť optimalizovať túto stratégiu buď na konverzie, alebo na hodnotu konverzie.

Nové rozšírenie o formulár

V Google Ads pribudlo rozšírenie, ktoré pomôže klientom zbierať leady a uľahčí možnosť inzercie či získavania kontaktov. Toto rozšírenie je prístupné len pre mobilné zariadenia. Rýchle prostredie optimalizované pre mobilné zariadenia by malo uľahčovať odoslanie formulára bez toho, aby musel zákazník prejsť na formulár na webe.

Takisto sa toto rozšírenie môže použiť pri e-commerce klientoch, ktorí pred uskutočnením nákupu vyžadujú od firmy doplňujúce informácie.

lead form extensions

Konverzie na úrovni kampane

Ďalšou praktickou novinkou je možnosť nastavenia optimalizácie na vybrané konverzie už aj na úrovni vybranej kampane. Táto nová funkcionalita umožňuje trénovať algoritmus Google Ads len na optimalizáciu tých kľúčových akcií, na ktoré sa chcete zamerať pri každej kampani.

Ak napr. viete, že jeden produkt v danej kampani má dlhý nákupný proces, možno sa budete chcieť zamerať na iné konverzie ako sú nákupy napr. na otvorenie kontaktnej podstránky. A naopak, pri kratšom nákupnom procese budete chcieť zas optimalizovať kampane výlučne na predaj.

Audience expansion tool

Prostredníctvom tohto nástroja môžete osloviť ešte viac potenciálnych zákazníkov. Ak zistíte, že niektoré z vašich vlastných publík funguje obzvlášť dobre, tak s týmto toolom nájdete ďalších spotrebiteľov, ktorí vyzerajú a správajú sa podobne, ako ľudia v rámci tohto vlastného publika.

Sezónne úpravy pre inteligentné Smart kampane na Googli

Ak ste už niekedy používali inteligentné Smart kampane, tak určite viete, že pri týchto kampaniach je len málo vecí, ktoré dokážu inzerenti ovplyvniť. Mimo kreatívy a cieľovej ceny sú tieto kampane plne automatické.

Po novom však bude možné používať sezónne úpravy cenových ponúk pri udalostiach, kedy sa očakáva výrazný nárast konverzného pomeru – zľavové akcie, uvedenie nového produktu a pod. Viac o tejto praktickej novinke nájdete tu: LINK.

Affinity publiká v search kampaniach

Od októbra tohto roka je možné do RLSA publík pridávať už aj affinity audience – založené na dlhodobých záujmoch.

Aktualizácia frázovej zhody a modifikátoru

Google aktualizoval presnú zhodu, ktorá umožňuje zasiahnuť viac relevantných dotazov bez potreby rozširovať zoznam kľúčových slov. Reklamy sa teda budú zobrazovať na kľúčové slová aj s “príbuzným” variantom ku kľúčovému slovu.

Túto aktualizáciu prinesie aj frázova zhoda a voľne modifikovaná zhoda. Tie budú priraďovať reklamy k výrazom zodpovedajúcim vyhľadávacím dopytom, ktoré majú taký istý význam ako kľúčové slovo.

Skóre optimalizácie v Display kampaniach

Skóre optimalizácii kampaní a odporúčania nám pomôžu s najväčšími chybami a návrhmi, ktoré by mohli zlepšiť výkon kampaní. V minulosti sa to využívalo hlavne pri vyhľadávacích kampaniach, no neskôr sa to pridalo aj do shopping kampaní.

Zmiešané publiká

Je možné skombinovať rôzne atribúty publík, napríklad demografické údaje a záujmy, vďaka čomu môžeme vytvoriť “fiktívne osoby”, ktoré predstavujú segmenty publík. Vytvorením fiktívnych osôb na základe pôvodu, potrieb a cieľov používateľov je možné zacieliť na vhodných zákazníkov v správnom čase. Vďaka tomu môžeme vytvoriť prienik segmentov publík a zacieliť tak väčšinu inzerentov.

Facebook a Instagram

FB stránky sa môžu pripojiť k skupinám 

Vedeli ste, že môžete prepojiť svoju firemnú fan page so skupinami? Je možné si vybrať, či budete prispievať v skupine ako osoba, alebo v mene vašej spoločnosti. Viacerí sa vyjadrili, že týmto prepojením a komunikáciou v mene firmy získali väčšiu interaktivitu z pohľadu ďalších užívateľov v skupine, ktorí následne začali sledovať firmu a začali s ňou viac interagovať, čo je veľmi dobré pre budúcnosť a uzavretie možného obchodu.

Avšak je otázka, či tieto firmy nezačnú zneužívať danú skupinu len za účelom získavania príležitostí a úplne sa vytratí zmysel danej skupiny. Viac sa dočítate TU.

Koniec metriky relevancia reklamy na FB

Facebook oznámil v prvej polovici mesiaca koniec metrike, ktorá poukazovala na relevanciu reklamy vzhľadom na dané cieľové publikum. Nemusíme však zúfať, táto metrika nezanikne úplne, bude len nahradená tromi novými ukazovateľmi:

  • poradie kvality (quality ranking)
  • poradie miery angažovanosti (engagement rate ranking)
  • poradie miery konverzie (conversions rate ranking)

Príspevky na Instagram naplánujete už aj dopredu 

Facebook Creator Pro, nástroj na správu obsahu sociálnych sietí, umožňuje konečne spravovať okrem Facebooku aj obsah instagramových účtov. A aj ho plánovať dopredu! Vybrať si môžete klasický príspevok do feedu alebo do IGTV a celý post môžete zdieľať aj na Facebooku. Aplikácia pridáva aj štandardné štatistiky a prehľady, ktoré vám pomôžu získať prehľad o všetkých príspevkoch.

Hudba v Instagram stories 

Novinka, ktorá potešila skôr súkromných používateľov ako firemné profily, pritiahla na čoraz obľúbenejší Instagram ešte viac fanúšikov. Možnosť vybrať si skladbu z bohatej databázy, alebo ju nechať vybrať priateľmi, skombinovať ju s vlastnu fotkou, videom či lyricsom je lákavá a prvé dni spustenia na Slovensku tak instagramové stories zaplavili stovky hudobných ukážok.

Označovanie značkového obsahu aj v IGTV 

Koncom septembra Instagram umožnil tagovať značkový obsah už aj v čoraz viac obľúbenej video platforme IGTV. Novinka je, podobne ako pri označovaní produktov v news feede alebo stories, dostupná len pre overené a potvrdené profily, ktoré splnia špecifické podmienky, pričom daná značka musí používateľa potvrdiť ako obchodného partnera.

Následne sa obsah bude zobrazovať s označením “Platené partnerstvo s používateľom” a obchodnému partnerovi príde upozornenie o označení. Označenie sa dá vo zverejnenom videu, podobne ako v story, zmeniť alebo odstrániť.

Vytváranie vlastných metrík na FB

Stalo sa vám niekedy, že ste na FB potrebovali nejakú vlastnú metriku (napr. PNO :-)) pri reportovaní dát vašich kampaní, ktorú business rozhranie neposkytuje? Podobne ako v Google Ads, Facebook poskytuje možnosť vytvárať vlastné metriky na základe vzorcov. Vlastný custom report si môžete vytvoriť vo vašom Business manažéri v záložke Ads reporting.

Tu v sekcii Meranie a reporty nájdeme vytváranie vlastných metrík:

Responzívna reklama už aj na FB

Podľa vzoru responzívnych reklám od Google prišiel s úplne totožným reklamným formátom aj Facebook. Vďaka tomu je možné v reklamách vytvoriť viaceré popisy, nadpisy a reklamné texty. Následne potom reklamný systém dynamicky zobrazuje tú kombináciu, o ktorej sa rozhodne, že prinesie najlepšie výsledky v závislosti od nastaveného cieľa kampane (leady, nákupy a pod.).

SEO

Google pridáva možnosť prehrania podcastu už vo výsledkoch vyhľadávania

Dobrá správa to je najmä pre tvorcov audio-obsahu. Google „vybrúsil“ technológiu, ako čo najlepšie zachytávať zvuk, rozlišovať obsah a indexovať hovorené slová. Novinka je dôkazom narastajúcej podpory Google pre hlasové vyhľadávanie.

Novinka BERT

Google urobil ďalšiu aktualizáciu pod názvom BERT. Cieľom aktualizácie je lepšie pochopiť vyhľadávaný výraz z pohľadu kontextu. Ide o veľký posun k priblížení sa k používateľovi. Pri testovaní Google zistil, že BERT pomohol svojim algoritmom lepšie pochopiť nuansy otázok a porozumieť súvislostiam medzi slovami, ktoré predtým nedokázal.

Zatiaľ ho testujú hlavne v USA. Ak máte web zameraný na túto časť sveta, odporúčame písať čo najprirodzenejšie.

FLASH končí

Toto je dôležitá informácia najmä pre majiteľov starších webov, ktorí využívali Flash (súbory SWF) na grafické oživenie stránky. Koncom tohto roka Google začne ignorovať obsah v tomto formáte, a preto odporúčame využiť HTML5, v niektorých prípadoch aj JavaScript.

Jakub Gombar
Jakub Gombar - Online Campaigns Manager & Co-Founder

K online marketingu som sa dostal vďaka vlastnému internetovému projektu v roku 2011. V poslednej dobe sa špecializujem hlavne na výkonnostný online marketing - teda platenú reklamu vo vyhľadávaní na sociálnych sieťach a propagáciu prostredníctvom bannerov na rôznych webových stránkach. Veľmi rád sa venujem vzdelávaniu nových zamestnancov resp. stážistov, pričom svoje skúsenosti pravidelne prezentujem aj na odborných školeniach a worskhopoch.