PPC

Možnosti Pinterestu pre tvorcov reklám

30. marca 2023

V dobe, kedy sú sociálne siete neoddeliteľnou súčasťou každodenného života miliónov ľudí, predstavujú práve tieto platformy pre mnoho firiem dôležitý marketingový kanál. Medzi tieto platformy patrí aj Pinterest, ktorý je sociálnou sieťou zameranou na obrazový obsah. Ľudia sem chodia objavovať, zdieľať či cielene vyhľadávať obrázky a videá. Toto dokážu využiť najmä značky s vizuálne atraktívnymi produktami. V tomto článku sa zameriame na niektoré z najdôležitejších funkcií a nástrojov, ktoré Pinterest ponúka pre tvorcov reklám.

Prečo sa oplatí robiť reklamy na Pintereste?

Prvým dôležitým faktom, ktorý treba spomenúť je to, že Pinterest má na Slovensku vyše 880 000 a v Česku viac než 1 700 000 aktívnych užívateľov. To znamená, že pre značky, ktoré sa snažia vybudovať povedomie a získať potenciálnych zákazníkov, je Pinterest ideálny. Až 55% ľudí totižto prichádza na Pinterest s úmyslom nakúpiť, čo je viac, než na Facebooku či Instagrame.

Druhou dôležitou skutočnosťou je, že na Pintereste majú šancu aj menej známe značky. Podľa dát z roku 2017 totiž na Pinterest chodí až 97% užívateľov, ktorí nevyhľadávajú konkrétne značky, ale len kategóriu produktu, napríklad dámske topánky.

Veľkú výhodu majú na Pintereste produkty pre ženy, keďže ženské publikum má na Slovensku aj v Česku značne vyššie zastúpenie. V číslach je to konkrétne 713 000 žien na Slovensku a 1 350 000 v Česku. Mužských užívateľov je na Slovensku 170 000 a v Česku 280 000. Určite to však neznamená, že s produktami, určenými primárne pre mužov, sa na Pintereste cieliť neoplatí.

V 3.kvartáli roku 2022 sa na Pinterste v Česku a na Slovensku najviac vyhľadávalo týchto TOP 5 kategórií:

  1. Umenie
  2. Dekorácie do domácnosti
  3. Zábava
  4. Krása
  5. Dámska móda

Medzi vyhľadávaniami však na popredných priečkach nájdeme aj jedlo a nápoje či vzdelanie.

Na Pintereste sa využívaju takzvané „piny” alebo špendlíky, ktoré slúžia ako záložky. Pomocou nich sa ukladajú či  zdieľajú obrázky a videá na vlastnej nástenke alebo nástenke niekoho iného. Pre inzerentov reklám sú piny vlastne jednotlivé reklamy. Každá reklama, či už video, carousel alebo klasický statický obrázok, je pin.

Základné nastavenia a druhy kampaní

Poďme sa pozrieť na základné nastavenia, cielenia či formáty, o ktorých treba pri vytváraní reklám vedieť.

Aké ciele si môžeme nastaviť pri vytváraní kampaní?

Na Pintereste sa so svojimi reklamami môžete zamerať hneď na niekoľko cieľov: Building awareness (budovanie povedomia), Driving consideration (podnecovanie uvažovania), Getting conversions (získavanie konverzií).

Pri Building Awareness si ciele môžete zvoliť hneď dva. Buď Brand Awareness, čo je povedomie o značke, kde cieľom je, aby sa ľudia dozvedeli o vašich produktoch a službách, alebo Video views, teda zhliadnutia videa.

Ďalší cieľ, Driving consideration, spôsobí, že bude viac ľudí klikať na vašu reklamu.

V poslednom cieli, Getting conversions, si môžete buď vybrať, že chcete, aby ľudia vykonávali konverzie na vašom webe, alebo priamo z katalógu vo vašej shopping reklame.

Podľa čoho sa dajú kampane cieliť?

Cieliť môžete podľa kľúčových slov. Viete tak cieliť od kategórie produktu, teda napríklad topánky, až po konkrétnu značku.

Ľudí môžete zasahovať svojimi reklamami aj na základe záujmov. Na výber máte okrem záujmov aj životné fázy či koníčky. Záujmy sú rozdelené vo všeobecných kategóriách, ktoré sú následne podrobnejšie rozvetvené. Medzi záujmami nájdeme napríklad zvieratá, architektúru či rodičovstvo. Zvoliť si môžete konkrétne v danej kategórii alebo celú kategóriu, teda napríklad spomínané rodičovstvo.

Cieliť na ľudí, ale taktiež ich aj vylučovať, môžete aj podľa Zoznamu zákazníkov. Funguje to podobne ako pri iných platformách – nahráte e-maily alebo mobilné ID.

Taktiež môžete cieliť na remarketingové publiká podľa zapojenia. To znamená, že sa znovu spojíte s ľuďmi, ktorí interagovali s vašim obsahom na Pintereste.

Remarketing na návštevníkov stránky je taktiež možný. Zasiahnete tak ľudí, ktorí vyjadrili záujem o vašu stránku.

Ani na Pintereste nechýbajú lookalike publiká, teda ľudia, podobní vašim existujúcim zákazníkom. Tu ich však nájdete pod názvom Actalike.

Posledným cielením je cielenie podľa demografie. Pohlavie, vek, jazyk, lokácia (v rámci Slovenska je možné cieliť aj na konkrétne kraje), zariadenie a podobné možnosti cielenia nechýbajú ani na Pintereste.

Možnosti umiestnení a formáty reklamy

Pinterest nemá na výber toľko možností umiestnení ako napríklad Facebook, máte však možnosť umiestniť svoje reklamy buď na home feed (domovskú stránku s príspevkami), alebo do vyhľadávania.

Čo sa týka formátov reklám na Pintereste, na výber je ich hneď niekoľko. Môžete vytvoriť obyčajnú statickú reklamu s jedným obrázkom (Static) či štandardné video (Standard Video). V ponuke je aj video v maximálnej šírke (Max width Video), ktoré je väčšie aj širšie než štandardné video. Je možné vytvoriť aj carousel, ktorý je v podstate obrázkovým kolotočom, v ktorom sa môžete preklikávať medzi viacerými obrázkami. Carousel umožňuje využitie až piatich obrázkov. Nakoniec medzi formátmi nájdeme aj zbierku (Collection), ktorá zobrazuje produkty v akcii s pomocou hybridného formátu. Zbierka funguje na princípe jedného veľkého obrázku a troch a viac menších. Zbierku môžete vytvoriť buď manuálne, alebo je možné pri jej vytváraní využiť katalóg.

Zaujímavosť na záver – Pinterest predpovede

Pinterest Predicts alebo Pinterest predpovede sa využívajú na zistenie toho, čo bude trendové najbližší rok. V období posledných 3 rokov sa až 80 % predpovedí naplnilo. Tieto trendy sa môžu týkať módy a stylingu, ale aj životného štýlu, stravovania či napríklad cestovania. Vznikajú na základe mesiacov dát, analýz a vyhodnocovaní.

S informáciami o možnostiach Pinterestu môžete nasádzať svoje Pinterest kampane a využívať v nich rôzne formáty reklám. Keby ste aj po prečítaní tohto článku stále mali nejaké nejasnosti, neváhajte nás kontaktovať.

Veronika Kseňáková
Veronika Kseňáková - PPC specialist

K online marketingu som sa dostala vďaka stáži v Invelity, kde ma táto téma začala zaujímať. Nakoľko som pred stážou nikdy s digitálnym marketingom nemala priamu skúsenosť, všetko bolo pre mňa úplne nové. Teraz v Invelity pracujem a som rada, že sa môžem v tomto odvetví vzdelávať a zlepšovať.